харчування при важких умовах праці

Харчування людей розумової праці. Великі навантаження на психоемоційну сферу, можуть викликати несприятливі зрушення в діяльності центральної нервової та серцево-судинної систем, в процесах обміну речовин. Це призводить до розвитку стомлюваності та пониженню працездатності; посилює виділення адреналіну, кортикостероїдів, підвищує вміст у крові холестеролу, тригліцеридів, глюкози. Людям, які зайняті розумовою працею, слід харчуватися 3-4 рази на добу. При цьому основну калорійність раціону реалізовувати в першій половині дня. Інтервали між наступними прийомами їжі не повинні перевищувати 5 годин. Перший сніданок повинен забезпечувати 25 % добової калорійності, другий – 20 %.


Організовуємо харчування працівників. Білова Наталя, експерт з питань оплати праці, Нестеренко Максим, податковий експерт. Податки & бухоблік Жовтень, 2017/№ 82. В обраному У обране. Так, вартість харчування працівників, сплачену за рахунок коштів роботодавця, слід відносити до зарплати, якщо можливість його надання передбачена в колдоговорі (трудовому договорі, укладеному з працівником) у розділі «Оплата праці». Дивіться самі. Підпунктом 14.1.48 ПКУ визначено: заробітна плата — це основна і додаткова зарплата, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платникові податку у зв’язку з відносинами трудового найму.


Харчування людей розумової праці. Великі навантаження на психоемоційну сферу, можуть викликати несприятливі зрушення в діяльності центральної нервової та серцево-судинної систем, в процесах обміну речовин. Це призводить до розвитку стомлюваності та пониженню працездатності; посилює виділення адреналіну, кортикостероїдів, підвищує вміст у крові холестеролу, тригліцеридів, глюкози. Відносне зниження частки білків у раціоні при важкій фізичній праці пов’язане з великим навантаженням на органи, які беруть участь у розщепленні цих речовин та виведенні продуктів обміну (печінка, нирки). Їх праця, незважаючи на ряд особливостей, обумовлених конкретними умовами роботи, має загальні риси.


Харчування людей розумової праці. Особливістю праці цієї групи працюючих є значне нервово-психічне напруження, навантаження на органи зору, зниження рухової активності. Робітники, зайняті розумовою працею, відносяться до I групи інтенсивності праці.Добові енерговитрати чоловіків складають 2450…2100 ккал, жінок – 2000…1800 ккал. За рахунок білків, жирів та вуглеводів повинно забезпечуватись відповідно 11…12, 30 та 58…57 % добової калорійності раціону. Поряд із джерелами харчових речовин у раціоні осіб розумової праці повинна бути вміщена достатня кількість харчових волокон. Це обумовлено тим, що при зниженні м’язової активності у стані гіпокінезіїзнаходиться і мускулатура шлунково-кишкового тракту.


Лiкувально-профiлактичне харчування – це спеціально підібране харчування (харчові продукти або готові страви), яке рекомендовано працівникам, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці, для зміцнення їx здоров'я i запобігання виникненню в них професійних захворювань. Лiкувально-профiлактичне харчування сприяє запобiганню порушенъ обмiну речовин i пiдтриманню стiйкостi


РЕФЕРАТ на тему: “Основи раціонального харчування при різноманітних видах і умовах праці та особливості життєдіяльності” ХХІ століття внесло корінні зміни, як в спосіб життя, так і в структуру харчування людей. В цілому різко знизились енерговитрати і в більшості економічно-розвинутих країн в теперішній час вони досягли критичного рівня.


Фізіолого-гігієнічні основи раціонального харчування працівників важкої фізичної праці. Важка фізична праця спричинює зміни гомеостазу організму. Стійкість організму досягається мобілізацією енергетичного обміну і обміну речовин. Так, під час виконання фізичної роботи в холодних умовах доцільніше обрати білково-ліпідний тип харчування, а в нагріваючих умовах та з нервово-емоційним навантаженням - вуглеводно-білковий. Однак у разі тривалого фізичного напруження посилюється і білковий обмін. Основні фізіолого-гігієнічні принципи раціонального харчування працівників важкої фізичної праці наведено на рис. 11.4. Рис. 11.4.


Статтею 7 Закону України «Про охорону праці» передбачено, що працівники, які працюють у важких і шкідливих умовах, забезпечуються безоплатно лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або іншими рівноцінними харчовими продуктами з метою зміцнення здоров’я і запобігання професійним захворюванням. Видача працівникам молока та лікувально-профілактичного харчування передбачена також ст. 166 Кодексу законів про працю України. Безоплатне забезпечення працівників молоком або іншими рівноцінними харчовими


Лікувально-профілактичне харчування – це харчування осіб, що працюють в особливо шкідливих умовах праці. Біологічна дія лікувально-профілактичного харчування спрямована на підвищення стійкості організму до негативної дії чинників виробничого середовища. § активність до зв’язування та виведення з організму людини важких металів та радіонуклідів має пектин, а також продукти з високим вмістом пектину (баклажани, буряк, морква, гарбуз, яблука, сливи тощо); § детоксикуючі властивості щодо бензолу, толуолу, ацетону, деяких пестицидів, свинцю, сірководню мають вітаміни; § стабілізуючий вплив у разі отруєння ртуттю має селен у поєднанні з токоферолом


Трудова діяльність робітників розумової праці. (науковців, керівників, програмістів, операторів ЕОМ, студентів) характеризується високим нервово-емоційним напруженням в умовах гіподинамії. Важливою умовою вважається також правильне оздоровче харчування [Ципріян В.І., 1999, 2007; Бардов В.Г., 2009; Волошин О.І., 2014]. Рекомендується помірно обмежити енергетична цінність раціону харчування: для чоловіків – 2200-2500 ккал, для жінок – 1800-2100 ккал. Раціон повинен бути збалансованим за вмістом білків та жирів (тваринних і рослинних), вуглеводів (простих і полісахаридів), вітамінів та мінеральних речовин. Важче засвоюються білки бобових (гороху, квасолі, сої).


Працівники зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці безкоштовно забезпечуються: • лікувально-профілактичним харчуванням; • молоком або рівноцінними харчовими продуктами; • газованою солоною водою. Ця категорія працівників також має право на: ♦ оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення; ♦ скорочення тривалості робочого часу; ♦ додаткову оплачувану відпустку; ♦ пільгову пенсію


Основи організації лікувально-профілактичного харчування на виробництві з шкідливими умовами праці. Значення лікувально-профілактичного харчування. Лікувально-профілактичне харчування спрямовано на попередження несприятливого впливу хімічних, фізичних і біологічних факторів на організм людини, з якими він стикається в умовах професійної діяльності. Вони сприяють виведенню з організму важких металів, тому знаходять застосування в профілактики інтоксикацій важкими металами. З цією метою можуть використовуватися багато рослинні продукти, багаті пектином: баклажани, буряки, редис, морква, гарбуз, капуста, яблука, абрикоси, сливи, вишні, груші та ін.


При важкій фізичній праці співвідношення білків, жирів і вуглеводів повинно становити відповідно 1:1,3:5, тобто кількість жирів і вуглеводів у раціоні треба збільшити. Є багато методів визначення енерговитрат людини, але на практиці найчастіше користуються положеннями Наказу Міністерства охорони здоров’я України .№272 від 18.11.1999 р. «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії». Збалансоване харчування відповідає повноцінному харчуванню, яке характеризується оптимальною (тобто відповідає фізіологічним потребам організму) кількістю і співвідношенням всіх компонентів їжі.


1. Шкідливі умови праці - це умови, що характеризуються такими рівнями шкідливих виробничих факторів, які перевищують гігієнічні нормативи та здатні чинити несприятливий вплив на організм працівника та/або його нащадків. 2. Шкідливі умови праці визначаються шляхом проведення атестації робочих місць за умовами праці (комплексної оцінки усіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що впливають на здоров'я й працездатність працівників у процесі трудової діяльності) у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.


Працівники, зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, безоплатно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою У разі роз'їзного характеру роботи працівникові виплачується грошова компенсація на придбання лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому харчових продуктів на умовах, передбачених колективним договором. Роботодавець може за свої кошти додатково встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим договором) працівникові пільги і компенсації, не передбачені законодавством.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

сигнализация magicar m905f инструкция

ответы в автошколе trinity rp

підручник барановська т.в граматика англійської мови збірник вправ розвязки